ЈРС вежба – Скалар 2018

Од 26 до 30 септември 2018 година, JRS (Јамарска решавална служба) организира меѓународна вежба – Скалар 2018. Приближно 130 спасувачи од Македонија, Бугарија, Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Унгарија, Австрија, Италија и Словенија присуствуваат на меѓународнata вежбa.

Како дел од вежбата, проектот за адаптација на Меѓународната акција за активности на JRS (SI-CaveSAR-IDAP) е кофинансиран од Европската комисија – Операции за цивилна заштита и хуманитарна помош – ECHO

Пропаста Скарарљево Брезно е длабока -900метри каде што има повреден кој треба да се извлече што е можно најбрзо. Целата вежба од добивање на повикот траеше 4 дена. Оваа вежба претставува голема акција која што ги спои сите држави за заедничка соработка и да се види подготвеноста на сите нив. Спасувањето од пештери и длабоки пропасти е најкомплицираното спасување, каде што немаме секогаш доволно материјално технички средства, немаме воздушна поддршка, простор за работа и слично. Секогаш  мора да бидиме максимално пресметани во сите чекори што ги превземаме кога сме долу. Вежбата заврши успешно и беше оценета со висока професионалност при работата на сите учесници.

СЛИКИ ВИДЕО ЛИНК:…..

https://www.facebook.com/pg/jzsjrs/photos/?tab=album&album_id=1120053501495456
https://www.facebook.com/pg/jzsjrs/photos/?tab=album&album_id=1120053501495456

Leave a Reply

НОВОСТИ

Dafina Bogeska

ЈРС вежба – Скалар 2018

Од 26 до 30 септември 2018 година, JRS (Јамарска решавална служба) организира меѓународна вежба – Скалар 2018. Приближно 130 спасувачи од Македонија, Бугарија, Србија, Босна

Прочитај Повеќе
Dafina Bogeska

Вежбалиште Хала Металец

Со започнувањето на посериозните тренинзи околу техниките на единечно јаже и барање решение за подобар пристап како да најдиме ново вежбалиште кое ќе биди поблиску

Прочитај Повеќе
Dafina Bogeska

Вежба 2020 Шаторов Камен

Сценарио: На ден 12.02.2020год  Среда, одржана е спасителна вежба под име “ Спасување во зимски услови  – Вежба 2020”, на местото викано Шаторов Камен, кое

Прочитај Повеќе
Dafina Bogeska

Спасителна вежба “Прилеп 2019”

На ден 23.10.2019год за прв пат во нашиот град а и пошироко е организирана ваква показна вежба за спасување во урбана средина, поточно зпасување од највисоката кула во градот Прилеп, 13-катница.
На вежбата учество зедоја 20 членови од Тимот за Спасување на Златоврв.

Прочитај Повеќе