Спасителна вежба “Прилеп 2019”

На ден 23.10.2019год за прв пат во нашиот град а и пошироко е организирана ваква показна вежба за спасување во урбана средина, поточно зпасување од највисоката кула во градот Прилеп, 13-катница.

На вежбата учество зедоја 20 членови од Тимот за Спасување на Златоврв.

Сценарио:

  • Сабота 23.10.2019год  во 11:00 часот добивме повик дека започнат е пожар од највисоката зграда кулата 13-катница. Веднаш го мобилизирав целиот тим им дадов насоки и сите се упативме кон местото на настанот. Кога стасавме пожарот беше раширен до повеќе од половина зграда, а на 7ми кат се гледаја две дечина како стојат до прозорецот и бараат помош. Неможевме никако да пристапиме кон нив, единствено решение е да се спуштиме од поткровјето на зградата и да ги извлечеме децата од пожарот. Веднаш се упативме до покривот немавме време за брифинг и објаснување секој се пронајде сите си ја знаеме својата задача во тимот, едни ги поставуваја сидриштата, други го подготвија спасителното носило, други работеја на штабот, се подготвуваја за пристп кон децата и веднаш се упативме кон 7ми спрат. Преку прозорецот влеговме во станот едното дете не беше во подвижна состојба и го подготвивме во спасителното носило, доколку другото само во спасителен појас немавме многу време имаше премногу чад од сите страни моравме брзо да интервенираме и веднаш започнавме со спуштање долу. Двете деца ги спуштивме долу и ги предадовме на Амбулантното возило.

Вежбата ја следеја повеќе од 200 граѓани, како и градоначалникот на Општина Прилеп и Директорот на Дирекцијата за Заштита и Спасување.

Успешно ја завршивме целата вежба, го покажавме нашиот професионален однос, волонтерскиот дух и љубовта кон оваа професија. Им претставивме на сите дека Тимот Златоврв е подготвен да дејствува во било какви услови и било кое време на било каков терен, и дека градот Прилеп конечно ќе добија тим за спасување кој ќе биде во услуга на сите граѓани.

https://www.facebook.com/skzlatovrv/photos/?tab=album&album_id=2569748169760849

Leave a Reply

Dafina Bogeska

ЈРС вежба – Скалар 2018

Од 26 до 30 септември 2018 година, JRS (Јамарска решавална служба) организира меѓународна вежба – Скалар 2018. Приближно 130 спасувачи од Македонија, Бугарија, Србија, Босна

Прочитај повеќе
Dafina Bogeska

Вежбалиште Хала Металец

Со започнувањето на посериозните тренинзи околу техниките на единечно јаже и барање решение за подобар пристап како да најдиме ново вежбалиште кое ќе биди поблиску

Прочитај повеќе
Dafina Bogeska

Вежба 2020 Шаторов Камен

Сценарио: На ден 12.02.2020год  Среда, одржана е спасителна вежба под име “ Спасување во зимски услови  – Вежба 2020”, на местото викано Шаторов Камен, кое

Прочитај повеќе
Dafina Bogeska

Спасителна вежба “Прилеп 2019”

На ден 23.10.2019год за прв пат во нашиот град а и пошироко е организирана ваква показна вежба за спасување во урбана средина, поточно зпасување од највисоката кула во градот Прилеп, 13-катница.
На вежбата учество зедоја 20 членови од Тимот за Спасување на Златоврв.

Прочитај повеќе

Leave a Reply

НОВОСТИ

Dafina Bogeska

ЈРС вежба – Скалар 2018

Од 26 до 30 септември 2018 година, JRS (Јамарска решавална служба) организира меѓународна вежба – Скалар 2018. Приближно 130 спасувачи од Македонија, Бугарија, Србија, Босна

Прочитај Повеќе
Dafina Bogeska

Вежбалиште Хала Металец

Со започнувањето на посериозните тренинзи околу техниките на единечно јаже и барање решение за подобар пристап како да најдиме ново вежбалиште кое ќе биди поблиску

Прочитај Повеќе
Dafina Bogeska

Вежба 2020 Шаторов Камен

Сценарио: На ден 12.02.2020год  Среда, одржана е спасителна вежба под име “ Спасување во зимски услови  – Вежба 2020”, на местото викано Шаторов Камен, кое

Прочитај Повеќе
Dafina Bogeska

Спасителна вежба “Прилеп 2019”

На ден 23.10.2019год за прв пат во нашиот град а и пошироко е организирана ваква показна вежба за спасување во урбана средина, поточно зпасување од највисоката кула во градот Прилеп, 13-катница.
На вежбата учество зедоја 20 членови од Тимот за Спасување на Златоврв.

Прочитај Повеќе