СКИЈАЊЕ

Скијање, туристичко скијање и санкање

Истражувањата покажаа дека 60% од повредите можат да се спречат ако скијачите и санкачите  само да ги прочитаат упатства за како најбрзо да се спречат несакани повреди.

Врз основа на долгогодишното искуство со скијање и искуството од спасувачките операции, спасувачите во планина ве советуваат:

Изберете патека што е во согласност со вашето скијачко знаење

Не застанувајте и не одмарајте на средината на патеката, туку на страна или каде има место за одмор

Секогаш одржувајте ја вашата физичка подготвеност

Редовно сервисирајте ја вашата ски опрема

Следете ги знаците што забрануваат тобоган во ски стазите

Употребувајте санки само на назначени места

Пред да заминете на вашата тура:

Да се грижиме за состојбата и исправноста на нашата опрема, за да не бидеме изневерени во несаканакани моменти

При избор на одбирање на турата, проверете дали тежината е во согласност со вашите можности

Пред да одите на турата што не ја знаете, проучете го описот во литературата и однапред запознајте се на картата за да можете да предвидите какви потешкотии ве очекуваат.

Не заборавајте да ја следите временската прогноза и извештајот за состојбата на снежната покривка за областа каде што ја планирате турата. Порамнете го изборот на турата со овие информации, а во случај на неповолни услови (висок степен на опасност од лавини, предвидено големо количество на врнежи и сл.), Турата е најдобро да се одложи

Ако е можно, распрашајте се за условите за турата со турно скијачите кои неодамна го поминале тоа. Веб-страниците за турно и скијање се многу корисни за оваа намена

Донесете ја целата неопходна основна опрема за движење во планините во снежни услови, и дека треба да ги носите на секоја обична тура, задолжителната опрема е комплет за прва помош, лопата, сонда и примопредавател на лавина. Запознајте се и вежбајте да работите со примопредаватели на лавина затоа што опремата има смисла само ако ја имаат сите членови на групата и ако се обучени за употреба на оваа опрема

Мобилниот телефон е исто така задолжителна опрема, прашајте пред турата за телефонските броеви на службата за спасување на планина за областа каде што ја планирате турата

10 правила на Меѓународната скијачка федерација (ФИС) за безбедност на ски-центрите

Скијачот мора да се однесува пристојно за да не им наштети или загрози на другите скијачи или на бордерите

Побрзиот скијач мора да ја избере својата траекторија за да не го загрози скијачот пред него

При турнеја, побрзиот скијач мора да остави доволно простор за побавниот скијач

Брзината на скијачот мора да се прилагоди на неговото знаење, состојбата на патеката и густината на сообраќајот на другите скијачи

Скијачот што ја преминува патеката мора прво да го провери сообраќајот на патеката и да се осигура дека може непречено да го помине другиот крај на стазата

Скијачот никогаш не смее да застане на незабележителни места на стазата, на местата на вртење, делови со слаба видливост и тесни кривини

За искачување и одење по стазата, скијачот треба да го користи исклучиво добро видливиот раб на стазата

Скијачот мора да ги почитува знаците, предупредувањата и сообраќајните информации на скијачката стаза

Во случај на несреќа, секој скијач е должен со своите скии да го означи местото на несреќата и, доколку е потребно, да се јави во службата за спасување на планина и брза помош

Секој скијач е должен, на барање на одговорното лице во ски-центарот, да ги покаже своите скијачки картички и документ за лична карта

Совети за турно скијање:

Основниот предуслов за безбедно турно скијање, со добра физичка состојба и знаење за скијање, со завршување на обука за турно скијање, планинарење. Обуката е потребна за стекнување на основните знаења и вештини потребни за движење низ планините во снежни услови. Еве ги само основните совети кои во никој случај не можат да го заменат посетувањето курсеви за специјалисти.

На турата:

Избегнувајте да одите сами. Ако веќе сте решиле сами да одите на тура, изберете тури кои се популарни меѓу скијачите што патуваат и каде што некој веројатно ќе ви помогне во случај на несреќа.

Турата ја започнувате доволно рано, така што во случај на непредвидени тешкотии да имате доволно време да реагирате. Попладне, поради повисоките температури, се зголеми опасноста од лавини. Во случај на слаба видливост, обично е најдобро да се откажете од обиколката.

Прилагодете ја брзината на најбавниот член на тимот. Останете во групата и избегнувајте непотребно исцрпување. Имајте на ум дека во случај на несреќа, можеби ќе ви треба дополнителна сила за да и помогнете на жртвата или да побарате помош.

Спуштањето на ски-турите најдобро се планира во правец на искачувањето, бидејќи на овој начин избегнувате опасност да наидете на непријатни изненадувања при спуштање, како што се: мраз, падини од лавина, недостаток на снег, стрмни скокови и карпи.

Падините што ги оценувате како потенцијална лавина, ги преминувате една по една, и никогаш во група. Исто така, во вакви случаи, ослободете ги безбедносните врвки на скиите и скијачките столбови.