ПЛАНИНАРЕЊЕ

КОРИСНИ ИНФОРМАЦИИ

Ние ги сметаме пределите и области над 2500 надморска висина како високи планини. За повеќето луѓе, оваа надморска височина е граница над која се појавуваат привремени симптоми, а кај некои се развиваат посериозни здравствени проблеми. Затоа, над 2500 надморска висина, безбедносните ризици се зголемуваат и треба да бидат подготвени.

 

 • Следете ги временските прогнози и информациите за снежните услови и ризиците од лавина
 • Носете мобилен телефон со полна батерија
 • Бидете во можност да ги прочитате координатите на вашата позиција од вашиот телефон
 • На планините понекогаш има слаби сигнали од базните станици и воспоставувањето мобилна говорна врска не е можно или е прекинато, но испраќањето СМС-пораки поминува дури и со послаб сигнал

СОВЕТИ ЗА ПЛАНИНАРЕЊЕ

 • Најважно е да избереме патување каде ќе се движеме, што ќе можеме да го совладаме физички и временски.
 • Да одиме на планини секогаш со некого; со барем уште еден возрасен или група, и никогаш не одделувајте се од друго лице или група
 • Информирајте го семејството или некој близок за насока на патување, времето на враќање и држете се до тој план
 • Да се регистрираат во книгата за посетители во планинарски домови / во книгите за регистрација на врвовите
 • Побарајте совет и слушајте ги домарите во планинарските домови или искусни планинари
 • Сметајте на можна промена на времето, со себе имајте резервна топла облека, капа и заштита од дожд и ветер
 • Секогаш носете фенерче, челна ламба
 • Секогаш носете комплет за прва помош
 • Носете карта за пешачење и компас на секое подолго патување
 • Држете се до патиштата обележани со планинарски ознаки
 • Носете цврсти, удобни чевли со гумен ребраст ѓон
 • Во зима бидете особено внимателни и помислете на раната есенска темнина
 • Не одете сами на екскурзии во зима што не ги знаеме во лето
 • Во повисоките планини во зима не одете без искусни членови

Ние ги сметаме областите над 2500 мнв како високи планини.

Покрај горенаведените совети за пешачење, добро е да ги следите следниве совети кога одите на високите планини:

Стекнете искуство во пониските планини пред да започнете пешачење над 2500 мнв.

За искачување на високи планини потребно е познавање на основните алпинистички техники и употреба на стандардна опрема за самоосигурување на побарувачки патеки.

Опремете се со сите препорачани обувки, облека, опрема, заштитна опрема и лекови за искачувања на високи планини, но внимавајте ранецот да не биде премногу тежок.

Детално проучете ја вашата цел или дознајте за тоа од поискусните планинари.

Успехот, но и безбедноста на искачувањето во голема мера зависи од физичката и менталната подготвеност.

На поголема надморска височина, потрошувачката на калории е значително зголемена и потребно е да се јаде храна богата со енергија (калорична) и лесно сварлива.

Сè што правите на надморска височина ќе ви биде потешко отколку под 2500 метри надморска височина, и како што се качувате тоа чувство се засилува.

Треба да се обрне посебно внимание на фактот дека по секои 100 метри надморска височина температурата на воздухот паѓа (во зависност од некои други услови) од 0,65 до 1⁰C.

Кога се искачувате на повисоки височини, вашето тело нема време да се прилагоди на помал притисок или недостаток на кислород, вие сте принудени да дишете побрзо за да надоместите, па затоа треба постепено да се искачувате или да се обидете да го аклиматизирате телото за да се прилагоди на недостатокот на кислород во воздухот.

Треба да бидете во можност да ги препознаете симптомите на надморска височина (најчесто вртоглавица, главоболка, гадење, недостаток на апетит или општа слабост), и во зависност од нивниот интензитет, запрете го искачувањето доколку е потребно и спуштете се на пониски височини.

Важно е да бидете хидрирани цело време, бидејќи од сите други причини, дехидрираноста се јавува поради намален крвен притисок (дури и ако не се движите и не се потите, но останете во планинарскиот дом или кампот) и треба да пиете доволно течности во текот на целиот ден.

Секогаш земете ја со себе целата потребна опрема.